Φροντίδα & Περιποίηση

Διάβασε παρακάτω τα μυστικά για να και να αποθηκεύεις σωστά τα τραπεζομάντηλα σου:

 

Αν βρείτε ένα λεκέ από φαγητό στο τραπεζομάντηλο σας, πρέπει να καθαρίσετε αμέσως το λεκέ για να αποφύγετε να γίνει μόνιμος.

 

Σάλτσα από φαγητό: Βουτήξτε την άκρη μιας πετσέτας σε ένα ποτήρι εμφιαλωμένη σόδα (αναψυκτικό) και περάστε το λεκέ. Επίσης αποτελεσματικό σε αυτούς τους λεκέδες είναι και το αλάτι.

 

Λεκές από μπύρα: Βρέξτε το λεκέ με νερό στο οποίο έχετε προσθέσει ξίδι σε αναλογία 4 προς 1(4 μέρη νερό και 1 μέρος ξίδι). Τέλος ξεπλύνετε καλά.

 

Λεκές από κόκκινο κρασί: Το λευκό ξύδι κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση λεκέδων από τα χαλιά και τα υφάσματα. Θα επαναφέρει το λευκό χρώμα των υφασμάτων αφού θα διώξει τις κόκκινες και μωβ αποχρώσεις που έχει αφήσει ο λεκές από κόκκινο κρασί. Αφού τοποθετήσεις το λευκό ξύδι, απευθείας καθάρισε την επιφάνεια με υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσεις ζεστό ή χλιαρό νερό. Το κρύο νερό θα φροντίσει να μην μείνουν στίγματα και σημάδια και ο λεκές θα εξαφανιστεί !

 

Λεκές από λάδι: Ρίξτε στον λεκέ ταλκ ή αλεύρι. Το ταλκ απορροφά τα υγρά και λιπαρά στοιχεία του λεκέ. Αφήστε το να απορροφήσει και τινάξτε το. Στη συνέχεια, ρίξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων στο λεκέ και μετά πλύνετε το στο πλυντήριο. Μπορείτε επίσης, να πιέσετε το λεκέ με λίγη ψίχα ψωμιού.

 

Λεκές από κεράσι ή φράουλα: Προσθέστε σε μια λεκάνη γεμάτη νερό λίγη σόδα σε σκόνη και μουλιάστε το λεκέ για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

 

Αποφύγετε να στεγνώσετε το τραπεζομάντηλο μέχρι να καθαριστεί ο λεκές.

 

Αν καμία από τις παραπάνω τακτικές δε σας βοηθήσει να εξαφανίσετε τον λεκέ ολοκληρωτικά, χρησιμοποιήστε ένα ενισχυτικό πλύσης στον κάδο του πλυντηρίου πριν ξεκινήσετε την πλύση ή εμπιστευτείτε το καθαριστήριο.

 

Τα λευκά κεντημένα τραπεζομάντηλα με τον καιρό κιτρινίζουν. Να τα πλένετε τακτικά και να τα σιδερώνετε. Πρέπει να στεγνώνουν καλά για να μην μουχλιάσουν.

 

Είναι καλύτερο να καθαρίσετε τα τραπεζομάντηλα και να τα ελέγξετε για τυχόν λεκέδες, πριν τα αποθηκεύσετε. Βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνά και τοποθετήστε τα σε δροσερό μέρος, προστατεύοντας τα από τη σκόνη και την υγρασία.